• Placuszki rumowe
2024-08-05

Kakaowo-rumowe pancakes

  • 4 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • na rumie

Śniadaniowe placuszki z dodatkiem kakao i ciemnego rumu z pewnością wprowadzą Was w dobry nastrój.

SKŁADNIKI
  • 120

    g mąki pszennej

  • 2

    łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3

    łyżki cukru trzcinowego

  • 2

    łyżki ciemnego kakao

  • 2

    łyżki ciemnego rumu

  • 200

    ml mleka

  • 4

    łyżki oleju + do smażenia

  • 2

    jajka

  • 1

    szczypta soli

  • ulubione owoce i miód do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao oraz solą. Dodać cukier i wymieszać.
  2. Do sypkich składników wlać mleko, olej i rum. Następnie wbić jajka i całość krótko miksować blenderem do połączenia. Ciasto odstawić na 30 minut.
  3. Patelnię posmarować cienką warstwą oleju, po czym wykładać po 2 łyżki ciasta, formując okrągłe placki. Gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki, obrócić na drugą stronę i jeszcze przez chwilę smażyć.
  4. Pancakes udekorować ulubionymi owocami i podawać polane płynnym miodem.

Sprawdź też! Gotuj z rumem! 5 przepisów, które Cię zaskoczą








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.