• tarta margarita z tequilą
2023-02-21

Mrożona tarta Margarita

  • 10 porcji
  • 25 minut + oczekiwanie
  • z tequilą

Co za deser! Powstał w myślą o wszystkich łasuchach i miłośnikach tradycyjnego koktajlu z tequilą. Teraz Margaritę można jeść łyżkami!

SKŁADNIKI
  • 150

    g solonych precelków

  • 0.5

    szklanki cukru pudru

  • 10

    łyżek roztopionego masła

  • 2

    szklanki śmietany 30%

  • 1

    puszka słodzonego mleka skondensowanego

  • 0.5

    szklanki soku wyciśniętego z limonki

  • 1

    łyżka startej skórki z limonki

  • 2

    łyżki tequili

  • 1

    łyżka likieru triple sec

PRZYGOTOWANIE:

  1. Precelki starannie pokruszyć lub rozdrobnić za pomocą malaksera i dobrze połączyć cukrem oraz masłem. Masą wylepić dno oraz boki tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Wstawić na chwilę do lodówki.
  2. Śmietanę ubić na sztywno. W osobnej misce połączyć skondensowane mleko, sok i skórkę z limonki oraz tequilę i triple sec. Delikatnie mieszając łyżką, stopniowo dodawać ubitą śmietanę.
  3. Przygotowane nadzienie wylać na spód z precli. Wierzch wyrównać. Tartę wstawić do zamrażarki na 6 godzin. Przed podaniem deser wyjąć i zostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej. Można udekorować plastrami limonki.

Sprawdź też! Lody Margarita

(fot. depositphotos)





Tagi deser, tequila




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.