2023-02-21
Mrożona tarta Margarita
Co za deser! Powstał w myślą o wszystkich łasuchach i miłośnikach tradycyjnego koktajlu z tequilą. Teraz Margaritę można jeść łyżkami!
SKŁADNIKI
-
150
g solonych precelków
-
0.5
szklanki cukru pudru
-
10
łyżek roztopionego masła
-
2
szklanki śmietany 30%
-
1
puszka słodzonego mleka skondensowanego
-
0.5
szklanki soku wyciśniętego z limonki
-
1
łyżka startej skórki z limonki
-
2
łyżki tequili
-
1
łyżka likieru triple sec
PRZYGOTOWANIE:
- Precelki starannie pokruszyć lub rozdrobnić za pomocą malaksera i dobrze połączyć cukrem oraz masłem. Masą wylepić dno oraz boki tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Wstawić na chwilę do lodówki.
- Śmietanę ubić na sztywno. W osobnej misce połączyć skondensowane mleko, sok i skórkę z limonki oraz tequilę i triple sec. Delikatnie mieszając łyżką, stopniowo dodawać ubitą śmietanę.
- Przygotowane nadzienie wylać na spód z precli. Wierzch wyrównać. Tartę wstawić do zamrażarki na 6 godzin. Przed podaniem deser wyjąć i zostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej. Można udekorować plastrami limonki.
Sprawdź też! Lody Margarita
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy