• Birramisu. Deser na piwie.
2024-07-20

Birramisu – deser na piwie

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • na piwie

Deser inspirowany włoskim tiramisu, jednak w nieco innym wydaniu. Zamiast kremu mascarpone jest delikatna masa jogurtowa, a ciemne piwo zastąpiło migdałowy likier Amaretto.  Efekt? Nie mogło wyjść lepiej!

SKŁADNIKI
  • 3

    łyżki cukru pudru

  • 300

    g jogurtu naturalnego

  • 20

    g okrągłych biszkoptów

  • 8

    łyżek kakao

  • 300

    ml ciemnego piwa

  • ulubione owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jogurt naturalny zmiksować za pomocą blendera z cukrem pudrem na puszystą masę. Piwo przelać do miseczki i maczać w nim biszkopty.
  2. Na dnie pucharków ułożyć warstwę biszkoptów i oprószyć je przesianym kakao. Następnie wyłożyć porcję masy jogurtowej. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Na samej górze powinna być masa jogurtowa.
  3. Wierzch deseru oprószyć kakao i udekorować dowolnymi owocami, np. borówkami albo truskawkami.

Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia





Tagi deser, piwo




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.