2024-07-20
Birramisu – deser na piwie
Deser inspirowany włoskim tiramisu, jednak w nieco innym wydaniu. Zamiast kremu mascarpone jest delikatna masa jogurtowa, a ciemne piwo zastąpiło migdałowy likier Amaretto. Efekt? Nie mogło wyjść lepiej!
SKŁADNIKI
-
3
łyżki cukru pudru
-
300
g jogurtu naturalnego
-
20
g okrągłych biszkoptów
-
8
łyżek kakao
-
300
ml ciemnego piwa
-
ulubione owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Jogurt naturalny zmiksować za pomocą blendera z cukrem pudrem na puszystą masę. Piwo przelać do miseczki i maczać w nim biszkopty.
- Na dnie pucharków ułożyć warstwę biszkoptów i oprószyć je przesianym kakao. Następnie wyłożyć porcję masy jogurtowej. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Na samej górze powinna być masa jogurtowa.
- Wierzch deseru oprószyć kakao i udekorować dowolnymi owocami, np. borówkami albo truskawkami.
Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy