Alkohole

  • Najpopularniejsze whisky The Balvenie z serii Story
2022-07-06

The Balvenie – whisky, która opowiada historię

The Balvenie, znana destylarnia z regionu Speyside, już dawno zyskała uznanie wśród koneserów. Jej wyroby pojawiają się często na festiwalach whisky, a poprzednie wersje Double Wood i Caribbean Cask są dostępne na półkach w supermarketach. Teraz przyszedł czas, by poznać najpopularniejsze whisky The Balvenie, które tworzą edycję Stories.

O destylarni The Balvenie – szczypta historii

Gorzelnia została wybudowana w opuszczonym Balvenie New House w 1892 przez Williama Granta, a produkcję rozpoczęła rok później, dokładnie 1 maja. 36 lat później, po śmieci założyciela, destylarnię przejął jego syn, John, i rozpoczął rozbudowę zakładu. W 1962 roku pierwotne słody zostały zastąpione podłogą słodową, której w The Balvenie używa się do dziś. Dużym przełomem w historii destylarni był rok 1983 – Malt Master, David C. Stewart, zaczął eksperymentować z dojrzewaniem whisky w dwóch beczkach z różnych gatunków drewna, którą później zabutelkowano jako Balvenie Classic.

Najpopularniejsze whisky The Balvenie z serii Story

Gorzelnia została wybudowana w 1892 przez Williama Granta (fot. The Balvenie Distillery).

Miłość do tradycji

The Balvenie można uznać za destylarnię kraftową. Jako jedyna w Szkocji wciąż uprawia i słoduje własny jęczmień. Ziarno jest uprawiane tradycyjnymi metodami na tysiącakrowej farmie przy gorzelni. Kombajn zbożowy do zbioru plonów to jedyny przejaw nowoczesności. Jęczmień moczy się w wodzie źródlanej spływającej z pobliskich wzgórz i rozprowadza na tradycyjnej podłodze słodowej, gdzie jest obracany ręcznie. Następnie ziarno suszy się w piecu za pomocą antracytu i starannie dobranej ilości torfu, co dodaje whisky jeszcze więcej złożoności.

Kształt i rozmiar miedzianych alembików też niewiele się zmienił od momentu powstania destylarni. Wciąż mają charakterystyczne wybrzuszenie i zakończenie przypominające szyję łabędzia (podobnie jak butelki The Balvenie). Gorzelnia ma również własny zakład bednarski, gdzie doświadczeni rzemieślnicy ręcznie naprawiają, przebudowują, napełniają i uszczelniają beczki po whisky.

Popularne whisky The Balvenie z serii Story

Namoczony jęczmień rozprowadza się na tradycyjnej podłodze słodowej, gdzie jest obracany ręcznie (fot. The Balvenie Distillery).

Seria Story – hołd dla rzemieślników z The Balvenie

Twórcy zwracają uwagę, że za każdą butelką whisky stoi człowiek, który ma swoją unikalną historię do opowiedzenia. To wiedza i doświadczenie przekazywane z pokolenia na pokolenie kolejnym rzemieślnikom. To również emocje, upór, wzloty i upadki, porażki, ale i łzy wzruszenia, które okraszają każdy sukces. Historie ludzi z Balvenie są warte wysłuchania i zapamiętania. Seria Story jest hołdem oddanym wszystkim tym, którzy przyczynili się do powstania tak doskonałej whisky. To oni łączą w sobie wiedzę, ambicję i umiejętności, by tworzyć trunki o tak wyjątkowym charakterze – unikalne, o bogatym i gładkim smaku, podkreślone miodową nutą.

Najpopularniejsze whisky The Balvenie z serii Story

Seria Story jest hołdem oddanym wszystkim tym, którzy pracują w destylarni (fot. The Balvenie Distillery).

The Sweet Toast of American Oak 12 YO

Ta dwunastoletnia whisky została historią nr 1. To wynik połączenia inspiracji i nowatorskich pomysłów z tradycyjnym rzemiosłem.Whisky pierwotnie leżakuje w beczkach po bourbonie, ale finiszuje w dziewiczych beczkach z amerykańskiego dębu, które wcześniej zostały poddane ponownemu wypaleniu od wewnątrz. Dzięki temu drewno „oddaje” wszystkie winiliny, które odpowiedzialne są za orzechowy aromat, przypominający świeżo upieczony chleb.

Nota degustacyjna:

  • zapach: głęboki i słodki, z wyczuwalnymi nutami toffi, owoców cytrusowych, wanilii i przypraw korzennych, delikatny akcent dębiny;
  • smak: wyczuwalna kandyzowana skórka pomarańczy i cytryny, toffi i nuty wanilii, akcenty miodu kwiatowego i dębu;
  • finisz: długi, bogaty i słodki z delikatnymi akcentami dębowej wanilii.

Cena: ok. 380 zł

The Week Of Peat 14 YO

To druga część historii w tej serii. Ta w 100% torfowa whisky dojrzewa 14 lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Trunek jest o tyle wyjątkowy, że w danym roku destylacja mocno torfowego słodu trwa wyłącznie przez jeden wybrany tydzień.

Nota degustacyjna:

  • zapach: słodki i lekko dymny, z nutą miodu, wanilii i prażonych orzechów;
  • smak: zbalansowany, wyczuwalna wanilia, miód, owoce z sadu (jabłka, gruszki) oraz przyprawy korzenne (cynamon i goździki);
  • finisz: dosyć długi, z nutą miodu, dębu i wanilii, z wyczuwalnym delikatnym dymem torfowym.

Cena: ok. 370 zł

The Edge of Burnhead Wood 19 YO

Ta whisky butelkowana z mocą 48,7% to historia (story) nr 6. Finiszowała w beczkach przez 19 lat! Oprócz jęczmienia i wody źródlanej w procesie słodowania użyto niezwykle aromatycznego, suszonego wrzosu pochodzącego z pobliskich lasów Burnhead Wood.

Nota degustacyjna:

  • zapach: świeży, ziołowy z wyczuwalną figą;
  • smak: wyraźny, lekko słodkawy z nutą miodu, owoców cytrusowych i kwiatów, akcent przypraw korzennych i delikatna goryczka dębu;
  • finisz: długi z wyczuwalną nutą dębu i suszonych kwiatów.

Cena: ok. 1800 zł








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.