Inspiracje

  • Pomysły na kawę mrożoną
2025-06-11

Kawa mrożona – 8 przepisów, które pokochasz latem!

Gdy temperatura rośnie, a myśli topnieją w upale szybciej niż kostki lodu w szklance, filiżanka ulubionej kawy przestaje nagle mieć swój urok. Ale to wcale nie znaczy, że musimy całkowicie pożegnać się z naszym ulubionym smakiem do czasu, aż przyjdą chłodniejsze dni. Bo gdy ostre słońce bezlitośnie nas męczy, pojawia się nowa bohaterka – kawa mrożona.

Czasem z chmurką bitej śmietany, czasem z nutką likieru, a czasem tak prosta, że aż genialna – jednak zawsze przynosi upragnione orzeźwienie. Od prostych klasyków po zmysłowe wariacje z nutą alkoholu – w tym zestawieniu znajdziesz 8 przepisów na kawy mrożone, w których można się zakochać od pierwszego… spróbowania.

Prosta i klasyczna kawa mrożona

Pomysły na kawę mrożoną

Czasami najprostsze przepisy są najlepsze (fot. depositphotos).

Składniki na 1 porcję:

  • 200 ml mocnej czarnej kawy
  • 50 ml mleka
  • kilka kostek lodu
  • syrop klonowy do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Schłodzoną kawę przelać do szklanki wypełnionej lodem. Na końcu wmieszać mleko i dodać syrop klonowy do smaku.
  2. Wierzch dodatkowo można ozdobić spienionym mlekiem.

TIP: Kawę tę można przygotować w misie blendera – należy w niej umieścić wszystkie składniki i zmiksować, aż napój będzie gładki, lekko puszysty i dobrze schłodzony.

Cold brew po irlandzku

Pomysły na kawę mrożoną

Napój na bazie cold brew (fot. depositphotos).

Składniki na 1 porcję:

  • 120 ml cold brew
  • 50 ml likieru irish cream
  • 15 ml syropu cukrowego (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki mocno schłodzonej śmietany 30%
  • kilka kostek lodu

Przygotowanie:

  1. Do niskiej szklanki wrzucić kilka kostek lodu, po czym wlać likier i cold brew. Dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dodać syrop cukrowy, by napój był słodszy.
  2. Śmietanę ubić na sztywno i ostrożnie wyłożyć na wierzch napoju. Całość można oprószyć kakao lub cynamonem.

Karmelowa kawa mrożona

Pomysły na kawę mrożoną

Karmelowa wersja mrożonej kawy (fot. depositphotos).

Składniki na 1 porcję:

  • 1-2 łyżki syropu karmelowego
  • 240 ml schłodzonej kawy lub cold brew
  • 2 łyżki niesłodzonego zagęszczonego mleka
  • kilka kostek lodu

Przygotowanie:

  1. Do wysokiej szklanki wlać syrop karmelowy (można rozprowadzić go po ściankach szklanki dla ładnego efektu), po czym dodać kawę i całość wymieszać.
  2. Do kawy wrzucić kilka kostek lodu i napój dopełnić zagęszczonym mlekiem. Całość wymieszać.

TIP: Dla bardziej deserowego efektu można dodać na wierzch bitą śmietanę i dodatkową porcję karmelu.

Orzeźwiająca kawa z cytryną

Pomysły na kawę mrożoną

Orzeźwiająca kawa z nutą cytrynową (fot. depositphotos).

Składniki na 1 porcję:

  • 120 ml zaparzonej i schłodzonej kawy lub cold brew
  • 1/2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
  • 30 ml syropu cytrynowego
  • woda gazowana do dopełnienia
  • kilka kostek lodu

Przygotowanie:

  1. Sok z cytryny dobrze wymieszać z syropem, po czym wlać do szklanki typu highball. Wrzucić kilka kostek lodu.
  2. Składniki zalać odrobiną wody gazowanej (wlać maksymalnie do połowy szklanki).
  3. Napój dopełnić kawą – wlewać ją bardzo powoli cienkim strumieniem, by utworzyła osobną warstwę. Można dodatkowo udekorować plasterkiem cytryny.

Mocha Espresso na zimno

Pomysły na kawę mrożoną

Mocha, która wygląda jak deser (fot. depositphotos).

Składniki na 1-2 porcje:

  • 100 ml schłodzonego mleka
  • 50 ml schłodzonego mleka czekoladowego
  • 35 ml świeżo zaparzonego espresso
  • 30 g schłodzonej śmietany 30%
  • kilka kostek lodu

Przygotowanie:

  1. Do szklanki wsypać lód i wlać zwykłe mleko oraz mleko czekoladowe. Wymieszać, po czym wlać świeże espresso. Wymieszać.
  2. Schłodzoną śmietanę ubić na półpłynną masę i wyłożyć na wierzch napoju. Można udekorować startą czekoladą.

TIP: Można przygotować własne mleko czekoladowe – wystarczy 50 ml mleka podgrzać i rozpuścić w nim 1-2 kostki ulubionej czekolady.

Kawowa granita z likierem

Pomysły na kawę mrożoną

Domowa granita z kawy na bardzo upalne popołudnia (fot. depositphotos).

Składniki na 6 porcji:

  • 500 ml świeżo zaparzonej, mocnej czarnej kawy
  • 80 g brązowego cukru
  • 100 ml likieru kawowego

Przygotowanie:

  1. Świeżo zaparzoną, gorącą kawę przelać do dzbanka i wsypać cukier. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
  2. Do kawy wlać likier i połączyć. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Napój przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę. Po tym czasie masę dobrze przemieszać widelcem (na brzegach powinny zacząć tworzyć się kryształki lodu).
  4. Czynność powtarzać jeszcze 2-3 razy co 20 minut, aż granita będzie miała odpowiednią konsystencję.

TIP: Granitę można podawać w szklance lub serwować jako deser w pucharkach z łyżką serka mascarpone oraz posypaną startą gorzką czekoladą.

Dark & Stormy Coffee

Pomysły na kawę mrożoną

Kawa mrożona inspirowana drinkiem Dark & Stormy (fot. depositphotos).

Składniki na 1 porcję:

  • 25 ml ciemnego rumu
  • 25 ml tequili
  • 30 ml świeżo zaparzonego espresso
  • piwo imbirowe do dopełnienia
  • kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Do wysokiej szklanki wrzucić kilka kostek lodu i wlać rum oraz tequilę. Składniki dobrze wymieszać, po czym napój dopełnić piwem imbirowym.
  2. Na końcu dolać espresso – można je dodawać łyżeczka po łyżeczce, by uzyskać efektowne warstwy.

Mrożona kawa latte z wanilią

Pomysły na kawę mrożoną

Klasyczna kawa latte dla ochłody (fot. depositphotos).

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka mleka
  • 2-4 łyżki syropu waniliowego
  • 1/2 szklanki mocno zaparzonej kawy lub 2 shoty espresso
  • kilka kostek lodu

Przygotowanie:

  1. Dwie wysokie szklanki wypełnić lodem, po czym do każdej wlać po 1-2 łyżki syropu waniliowego (w zależności, jak słodki chcemy napój).
  2. Syrop zalać porcją mleka i dobrze wymieszać.
  3. Na końcu do każdej ze szklanek wlać po 1/4 szklanki kawy lub po 1 shocie espresso. Całość delikatnie wymieszać, by połączyć wszystkie warstwy.

KRUPS Evidence Hot & Cold EA898

To automatyczny ekspres ciśnieniowy, który przygotuje zarówno klasyczne gorące kawy (czarne i mleczne), jak i zimne napoje, np. iced latte czy cold brew. Ma aż 18 gotowych programów – wystarczy wybrać, co chcesz, a sprzęt robi resztę za Ciebie.

Dzięki technologii Cold Brew Aroma ekspres przygotowuje napoje na zimno od podstaw, bez potrzeby chłodzenia, miksowania czy używania blendera. Dzięki procesowi pre-infuzji na gorąco, a następnie ekstrakcji zimną wodą, kawa zachowuje naturalną słodycz, aromat i delikatność, nie ma w niej nadmiaru goryczy ani kwasowości.

KRUPS Evidence Hot & Cold sprawdzi się u osób, które lubią różnorodność: espresso rano, latte po południu, a coś na zimno w upalne dni – wszystko z jednego ekspresu!

Dowiedz się więcej o urządzeniu: Dlaczego ekspres KRUPS Evidence Hot&Cold EA898 powinien stanąć w waszej kuchni? Oto 10 powodów.

(fot. depositphotos)





Tagi deser, kawa




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.