Inspiracje
Kawa mrożona – 8 przepisów, które pokochasz latem!
Gdy temperatura rośnie, a myśli topnieją w upale szybciej niż kostki lodu w szklance, filiżanka ulubionej kawy przestaje nagle mieć swój urok. Ale to wcale nie znaczy, że musimy całkowicie pożegnać się z naszym ulubionym smakiem do czasu, aż przyjdą chłodniejsze dni. Bo gdy ostre słońce bezlitośnie nas męczy, pojawia się nowa bohaterka – kawa mrożona.
Czasem z chmurką bitej śmietany, czasem z nutką likieru, a czasem tak prosta, że aż genialna – jednak zawsze przynosi upragnione orzeźwienie. Od prostych klasyków po zmysłowe wariacje z nutą alkoholu – w tym zestawieniu znajdziesz 8 przepisów na kawy mrożone, w których można się zakochać od pierwszego… spróbowania.
Prosta i klasyczna kawa mrożona

Czasami najprostsze przepisy są najlepsze (fot. depositphotos).
Składniki na 1 porcję:
- 200 ml mocnej czarnej kawy
- 50 ml mleka
- kilka kostek lodu
- syrop klonowy do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Schłodzoną kawę przelać do szklanki wypełnionej lodem. Na końcu wmieszać mleko i dodać syrop klonowy do smaku.
- Wierzch dodatkowo można ozdobić spienionym mlekiem.
TIP: Kawę tę można przygotować w misie blendera – należy w niej umieścić wszystkie składniki i zmiksować, aż napój będzie gładki, lekko puszysty i dobrze schłodzony.
Cold brew po irlandzku

Napój na bazie cold brew (fot. depositphotos).
Składniki na 1 porcję:
- 120 ml cold brew
- 50 ml likieru irish cream
- 15 ml syropu cukrowego (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki mocno schłodzonej śmietany 30%
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
- Do niskiej szklanki wrzucić kilka kostek lodu, po czym wlać likier i cold brew. Dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dodać syrop cukrowy, by napój był słodszy.
- Śmietanę ubić na sztywno i ostrożnie wyłożyć na wierzch napoju. Całość można oprószyć kakao lub cynamonem.
Karmelowa kawa mrożona

Karmelowa wersja mrożonej kawy (fot. depositphotos).
Składniki na 1 porcję:
- 1-2 łyżki syropu karmelowego
- 240 ml schłodzonej kawy lub cold brew
- 2 łyżki niesłodzonego zagęszczonego mleka
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
- Do wysokiej szklanki wlać syrop karmelowy (można rozprowadzić go po ściankach szklanki dla ładnego efektu), po czym dodać kawę i całość wymieszać.
- Do kawy wrzucić kilka kostek lodu i napój dopełnić zagęszczonym mlekiem. Całość wymieszać.
TIP: Dla bardziej deserowego efektu można dodać na wierzch bitą śmietanę i dodatkową porcję karmelu.
Orzeźwiająca kawa z cytryną

Orzeźwiająca kawa z nutą cytrynową (fot. depositphotos).
Składniki na 1 porcję:
- 120 ml zaparzonej i schłodzonej kawy lub cold brew
- 1/2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
- 30 ml syropu cytrynowego
- woda gazowana do dopełnienia
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
- Sok z cytryny dobrze wymieszać z syropem, po czym wlać do szklanki typu highball. Wrzucić kilka kostek lodu.
- Składniki zalać odrobiną wody gazowanej (wlać maksymalnie do połowy szklanki).
- Napój dopełnić kawą – wlewać ją bardzo powoli cienkim strumieniem, by utworzyła osobną warstwę. Można dodatkowo udekorować plasterkiem cytryny.
Mocha Espresso na zimno

Mocha, która wygląda jak deser (fot. depositphotos).
Składniki na 1-2 porcje:
- 100 ml schłodzonego mleka
- 50 ml schłodzonego mleka czekoladowego
- 35 ml świeżo zaparzonego espresso
- 30 g schłodzonej śmietany 30%
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
- Do szklanki wsypać lód i wlać zwykłe mleko oraz mleko czekoladowe. Wymieszać, po czym wlać świeże espresso. Wymieszać.
- Schłodzoną śmietanę ubić na półpłynną masę i wyłożyć na wierzch napoju. Można udekorować startą czekoladą.
TIP: Można przygotować własne mleko czekoladowe – wystarczy 50 ml mleka podgrzać i rozpuścić w nim 1-2 kostki ulubionej czekolady.
Kawowa granita z likierem

Domowa granita z kawy na bardzo upalne popołudnia (fot. depositphotos).
Składniki na 6 porcji:
- 500 ml świeżo zaparzonej, mocnej czarnej kawy
- 80 g brązowego cukru
- 100 ml likieru kawowego
Przygotowanie:
- Świeżo zaparzoną, gorącą kawę przelać do dzbanka i wsypać cukier. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
- Do kawy wlać likier i połączyć. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Napój przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę. Po tym czasie masę dobrze przemieszać widelcem (na brzegach powinny zacząć tworzyć się kryształki lodu).
- Czynność powtarzać jeszcze 2-3 razy co 20 minut, aż granita będzie miała odpowiednią konsystencję.
TIP: Granitę można podawać w szklance lub serwować jako deser w pucharkach z łyżką serka mascarpone oraz posypaną startą gorzką czekoladą.
Dark & Stormy Coffee

Kawa mrożona inspirowana drinkiem Dark & Stormy (fot. depositphotos).
Składniki na 1 porcję:
- 25 ml ciemnego rumu
- 25 ml tequili
- 30 ml świeżo zaparzonego espresso
- piwo imbirowe do dopełnienia
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Do wysokiej szklanki wrzucić kilka kostek lodu i wlać rum oraz tequilę. Składniki dobrze wymieszać, po czym napój dopełnić piwem imbirowym.
- Na końcu dolać espresso – można je dodawać łyżeczka po łyżeczce, by uzyskać efektowne warstwy.
Mrożona kawa latte z wanilią

Klasyczna kawa latte dla ochłody (fot. depositphotos).
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka mleka
- 2-4 łyżki syropu waniliowego
- 1/2 szklanki mocno zaparzonej kawy lub 2 shoty espresso
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
- Dwie wysokie szklanki wypełnić lodem, po czym do każdej wlać po 1-2 łyżki syropu waniliowego (w zależności, jak słodki chcemy napój).
- Syrop zalać porcją mleka i dobrze wymieszać.
- Na końcu do każdej ze szklanek wlać po 1/4 szklanki kawy lub po 1 shocie espresso. Całość delikatnie wymieszać, by połączyć wszystkie warstwy.
KRUPS Evidence Hot & Cold EA898
To automatyczny ekspres ciśnieniowy, który przygotuje zarówno klasyczne gorące kawy (czarne i mleczne), jak i zimne napoje, np. iced latte czy cold brew. Ma aż 18 gotowych programów – wystarczy wybrać, co chcesz, a sprzęt robi resztę za Ciebie.
Dzięki technologii Cold Brew Aroma ekspres przygotowuje napoje na zimno od podstaw, bez potrzeby chłodzenia, miksowania czy używania blendera. Dzięki procesowi pre-infuzji na gorąco, a następnie ekstrakcji zimną wodą, kawa zachowuje naturalną słodycz, aromat i delikatność, nie ma w niej nadmiaru goryczy ani kwasowości.
KRUPS Evidence Hot & Cold sprawdzi się u osób, które lubią różnorodność: espresso rano, latte po południu, a coś na zimno w upalne dni – wszystko z jednego ekspresu!
Dowiedz się więcej o urządzeniu: Dlaczego ekspres KRUPS Evidence Hot&Cold EA898 powinien stanąć w waszej kuchni? Oto 10 powodów.
(fot. depositphotos)