• drink melonowy na rumie
2024-10-17

Poncz z melona na ciemnym rumie

  • 6 porcji
  • 20 minut

Delikatna słodycz melona w połączeniu z cytrynową nutą, subtelnym aromatem bazylii i słonecznym charakterem rumu tworzy wyjątkową kompozycję – w sam raz na wieczór w gronie znajomych.

SKŁADNIKI
  • 2

    melony (po 1,5 kg każdy), np. kantalupa

  • 180

    ml soku z cytryny

  • 2

    szklanki schłodzonej wody mineralnej (może być też gazowana)

  • 250

    ml ciemnego rumu

  • 0.5

    szklanki świeżych liści bazylii

  • kilka kostek lodu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Melony obrać i pokroić na mniejsze kawałki, po czym zmiksować na gładko w blenderze.
  2. Mus przecedzić przez sitko z drobnymi oczkami (można je dodatkowo wyłożyć gazą), a następnie sok przelać do dzbanka.
  3. Do naczynia wlać sok z cytryny, rum oraz wodę mineralną. Na końcu wrzucić opłukane listki bazylii i całość wymieszać. Poncz przelać do niskich szklanek wypełnionych kostkami lodu.

Sprawdź też! Najlepsze drinki na rumie! 8 oryginalnych przepisów

(fot. depositphotos)





Tagi drinki, rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.