2024-07-12
Deser karmelowy na whisky
Karmel i whisky są dla siebie stworzone. A oto dowód. Pyszny i kremowy deser, który pokocha każdy łasuch.
SKŁADNIKI
-
2
szklanki cukru pudru
-
80
ml ulubionej whisky
-
80
ml wody
-
2
szklanki mleka
-
1
szklanka śmietany 30%
-
3
jajka
-
8
żółtek
-
1
łyżka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
- Połowę cukru umieścić w rondelku i zalać whisky oraz wodą. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10-12 minut, aż powstanie gęsty, złocisty karmel.
- Karmel rozlać do małych foremek żaroodpornych lub kokilek.
- Do rondelka wlać śmietanę oraz mleko. Zagotować i zdjąć z palnika. Lekko przestudzić. Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C.
- Jajka wbić do miski, po czym dodać żółtka, resztę cukru oraz ekstrakt waniliowy. Całość utrzeć za pomocą miksera.
- Cały czas ubijając, wlewać bardzo powoli śmietanę z mlekiem. Następnie całość przelać do rondelka i przez chwilę gotować na małym ogniu, aż masa będzie ciepła.
- Przygotowany krem przełożyć do foremek lub kokilek z karmelem, po czym ułożyć je w blaszce o wyższym boku. Następnie wlać do niej wodę, by sięgała do połowy naczyń z deserem.
- Desery wstawić do piekarnika i piec w kąpieli wodnej przez 35-40 minut, aż się zetną. Gdy będą gotowe, wyjąć je z foremek i odstawić do całkowitego ostygnięcia, po czym wstawić do lodówki na 3-4 godziny, by stężały.
Sprawdź też! Jak dopasować whisky do deserów? Poradnik dla hedonistów!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy