Akademia
Pilsner vs lager. Jaka jest różnica?
Kiedy myślisz o jasnym, przyjemnym do picia piwie, co przychodzi Ci na myśl? Dla większości odpowiedzią jest pilsner lub lager. Biorąc pod uwagę ich podobny profil, niektórzy mogą nawet wierzyć, że to jedno i to samo.
Lager i pilsner są ze sobą mylone, ponieważ mają wiele wspólnego. Jednak związek pomiędzy nimi jest zaskakująco podobny do relacji pomiędzy chardonnay i białym winem. Dokładniej mówiąc, faktem jest, że wszystkie pilsnery to lagery, ale większość lagerów to nie pilsnery. Przejdźmy zatem do konkretów!
Co to jest lager?
Jego historia sięga średniowiecznych Niemiec, gdzie piwowarzy zaczęli eksperymentować z dolną fermentacją. Proces ten odbywał się w niskich temperaturach, często w piwnicach lub jaskiniach, co dało początek nazwie lager (z niemieckiego leżakować).
Obecnie lagery to najpopularniejsze piwa na świecie i nie bez powodu. Ich rześkość, dobra pijalność i ogólnie niska zawartość alkoholu czynią je idealnymi na praktycznie każdą okazję.
- Sprawdź też! Style piwa a szkło. W czym podawać piwo?
Chociaż lagery różnią się w zależności od kraju i poszczególnych browarów, mają 4 wspólne cechy:
- fermentacja dolna – drożdże używane do fermentacji lagerów osiadają na dnie beczki lub naczynia fermentacyjnego;
- niższe temperatury – drożdże fermentują również w niższych temperaturach (zwykle między 7ºC a 13ºC) i przechodzą dłuższy proces dojrzewania niż w innych rodzajach piwa;
- czysty smak – niższe temperatury zmniejszają ilość związków znanych jako estry i fenole, co skutkuje czystszym, delikatniejszym smakiem;
- duża ilość dwutlenku węgla – lagery mają również zazwyczaj wyższy poziom nagazowania.
Pilsner – co to za piwo?
Narodziło się w 1842 roku w czeskim mieście Pilzno. Jego historia zaczęła się w browarze Pilsner Urquell, który po raz pierwszy wprowadził jasne, złociste piwo o wyraźnej goryczce chmielowej. Bardzo szybko zyskało na popularności. Od początku wyróżniało się swoją przejrzystością i orzeźwiającym smakiem.
Pilsner to rodzaj jasnego lagera. Również wykorzystuje dolną fermentację, ale różni się składnikami. Warzony jest przy użyciu określonego rodzaju drożdży (obecnie znanych jako drożdże pilzneńskie) i określonego rodzaju słodu jęczmiennego, który zawiera więcej chmielu (znanego jako słód pilzneński).
- Sprawdź też! W jakiej temperaturze podawać piwo?
Istnieją dwie główne podkategorie pilsnerów: w stylu boho i w stylu niemieckim. Czescy browarnicy często używają chmielu Saaz, podczas gdy niemieccy zazwyczaj sięgają po chmiel Hallertau i Spalt.
Obecnie pilsnery produkuje się nie tylko w Czechach – możemy delektować się m.in. niemieckim, amerykańskim oraz belgijskim pilsnerem.
Pilsner vs lager – różnice w smaku i aromacie
Lagery mogą mieć kolor od bladego i złotego do bursztynowego, a ich smaki obejmują słodki, pikantny i chlebowy, lekko palony i słodowy. Są dobrze znane ze swojego rześkiego, czystego i lekkiego smaku. Piwa te zazwyczaj są łatwo pijane i doskonale nadają się, by gasić pragnienie w gorące, letnie dni.
Lager ma często lekko słodkawy posmak oraz łagodny aromat z delikatnymi nutami kwiatowymi lub ziołowymi.
W przeciwieństwie do różnych piw typu lager, pilsnery nigdy nie są ciemnymi lagerami (są raczej jasnożółte niż ciemnobrązowe). Są zawsze krystalicznie czyste i złote. Mają też nieco ostrzejszy smak. Dominują nuty chmielowe, które nadają pilsnerom charakterystyczną goryczkę, a także lekko kwiatowe i ziołowe aromaty.
Konrad Bukowski
(fot. depositphotos)