• Wieprzowina w kremowym sosie z musztardą i brandy
2024-04-18

Medaliony z polędwicy w kremowym sosie

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • z brandy

Wieprzowina duszona w sosie estragonowym na bazie brandy. Co najważniejsze, to pyszne danie przygotujesz w mniej niż 30 minut.

SKŁADNIKI
  • 400

    g polędwicy wieprzowej

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 180

    ml bulionu drobiowego

  • 60

    ml brandy

  • 1

    łyżka posiekanego świeżego estragonu

  • 200

    ml śmietany 30%

  • 0.5

    łyżeczki musztardy dijon

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Polędwiczkę pokroić na medaliony o grubości ok. 1 cm i lekko spłaszczyć dłonią. Mięso oprószyć solą oraz pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i ułożyć medaliony. Smażyć przez 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor.
  3. Mięso podlać brandy i podgrzewać na mocnym ogniu, aż alkohol odparuje.
  4. Następnie dodać estragon i całość zalać bulionem. Gotować przez kilka minut, aż połowa płynu odparuje.
  5. Patelnię zdjąć z ognia. Do składników wlać śmietanę i dołożyć musztardę. Całość dobrze wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać, aż sos będzie gęsty. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Danie świetnie smakuje z niemieckim rieslingiem!

Sprawdź też! Wino i wieprzowina – stwórz najlepsze połączenia

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.