2024-04-18
Medaliony z polędwicy w kremowym sosie
Wieprzowina duszona w sosie estragonowym na bazie brandy. Co najważniejsze, to pyszne danie przygotujesz w mniej niż 30 minut.
SKŁADNIKI
-
400
g polędwicy wieprzowej
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
180
ml bulionu drobiowego
-
60
ml brandy
-
1
łyżka posiekanego świeżego estragonu
-
200
ml śmietany 30%
-
0.5
łyżeczki musztardy dijon
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Polędwiczkę pokroić na medaliony o grubości ok. 1 cm i lekko spłaszczyć dłonią. Mięso oprószyć solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzać oliwę i ułożyć medaliony. Smażyć przez 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor.
- Mięso podlać brandy i podgrzewać na mocnym ogniu, aż alkohol odparuje.
- Następnie dodać estragon i całość zalać bulionem. Gotować przez kilka minut, aż połowa płynu odparuje.
- Patelnię zdjąć z ognia. Do składników wlać śmietanę i dołożyć musztardę. Całość dobrze wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać, aż sos będzie gęsty. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Danie świetnie smakuje z niemieckim rieslingiem!
Sprawdź też! Wino i wieprzowina – stwórz najlepsze połączenia
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy