• sos waniliowy na rumie
2024-03-22

Sos waniliowy do deserów i śniadań na słodko

  • 6 porcji
  • 20 minut
  • na rumie

Uwielbiamy go z omletami na słodko, chlebowym puddingiem, ciepłą szarlotką oraz domowymi lodami.

SKŁADNIKI
  • 3

    łyżeczki skrobi kukurydzianej

  • 0.5

    szklanki cukru

  • 2

    szklanki śmietany 30%

  • 3

    łyżki masła

  • 1

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1

    łyżka białego rumu lub bourbona

PRZYGOTOWANIE:

  1. Skrobię kukurydzianą wymieszać z cukrem.
  2. W rondelku rozpuścić masło, po czym dodać śmietanę oraz skrobię z cukrem.
  3. Całość zagotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, po czym zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
  4. Rondelek zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Na końcu połączyć z rumem lub bourbonem oraz ekstraktem waniliowym.

Sprawdź też! Czy warto wnieść alkohol do kuchni? Gotowanie z procentami

(fot. depositphotos)





Tagi bourbon, deser, rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.