Akademia

  • alternatywa dla chardonnay
2025-07-25

7 białych win, które polubisz, jeśli kochasz chardonnay!

Na świecie istnieje szacunkowo około 10 000 odmian winorośli, ale tylko 13 z nich zajmuje ponad jedną trzecią wszystkich winnic. Chardonnay to drugi najczęściej uprawiany biały szczep – zaraz po hiszpańskim Airén, który wykorzystywany jest głównie do produkcji brandy.

Chardonnay to wino, które pokochał cały świat. My też. To klasyka, pewniak, bezpieczny wybór. To też odmiana winorośli, która, jak żadna inna, potrafi zmieniać charakter w zależności od klimatu, terroir i stylu producenta – od rześkiego Chablis, przez owocowe wersje z Kalifornii, aż po beczkowe wersje z Burgundii… Ale może jednak czas na coś nowego?

Oczywiście, nie musisz się z nim rozstawać na zawsze – po prostu wypróbuj coś innego. Poniżej znajdziesz 7 białych win, które mogą przypominać Ci chardonnay, ale z pewnością zaskoczą Cię jeszcze czymś zupełnie nowym.

chardonnay

Chardonnay to jeden z najsłynniejszych szczepów na całym świecie (fot. depositphotos).

Chenin blanc

Pochodzi z francuskiej Loary, ale to w Południowej Afryce zrobiło karierę jako najważniejszy biały szczep. Styl chenin blanc waha się od wytrawnych, mineralnych win, przez bogate wersje dojrzewające w beczce, po intensywnie słodkie wina z późnych zbiorów lub dotknięte szlachetną pleśnią.

Chenin blanc dojrzewające w beczkach dębowych może oferować te same nuty miodu, pigwy, pieczonego jabłka i maślanej kremowości, co bogatsze chardonnay długo leżakowane w beczkach z francuskiego dębu. To jedna z najlepszych alternatyw dla chardonnay, jeśli chodzi o wszechstronność.

Godello

Szczep ten niemal wymarł w XX wieku, ale dziś wraca do łask jako poważny konkurent białego burgunda– i słusznie. Godello to hiszpańska odpowiedź na wysokiej klasy chardonnay. Ma ciało, strukturę i mineralność, które przy odpowiedniej winifikacji tworzą wina o wyjątkowej głębi.

W wersji bez beczki daje aromaty zielonego jabłka, czerwonej gruszki i cytrusów, a starzone w dębie – ananasa, wanilię i kwiatowe nuty. W obu wersjach wino jest pyszne, eleganckie i… chyba wciąż niedoceniane.

Garganega

To późno dojrzewający biały szczep wywodzący się z regionu Veneto w północno-wschodnich Włoszech i główna odmiana w winach soave – zgodnie z przepisami apelacji DOC, musi stanowić co najmniej 70% blendu.

Dobrze zrobione wino z odmiany garganega może być fascynujące. W podstawowej wersji daje wina delikatne, cytrusowe, z nutami białych owoców, migdałów i kwiatów. Ale gdy producent zastosuje techniki, takie jak dojrzewanie na osadzie, kontakt ze skórkami lub leżakowanie w beczce, garganega zyskuje woskową teksturę, większe ciało i smak przypominający miękkie, niebeczkowe chardonnay. To idealny wybór dla tych, którzy lubią wytrawność z nutką owocowej słodyczy.

Sémillon

Sémillon to szczep niedoceniany, a zupełnie niesłusznie. Pochodzi z południowo-zachodniej Francji i jest głównym składnikiem jednego z najbardziej cenionych, długowiecznych win słodkich na świecie – sauternes.

W wersji wytrawnej potrafi dać trunki o pełnym ciele, maślane, z nutami moreli, cytrusów i miodu. Szczególnie interesujące australijskie wina (np. z Hunter Valley),  które dojrzewają w butelce jak białe burgundy.

Dzięki umiarkowanej kwasowości i pełnemu ciału, sémillon jest uwielbiany jako alternatywa dla bogatych, dębowych chardonnay.

Aligoté

Jeśli uwielbiasz świeże, mineralne chardonnay z Chablis, musisz spróbować aligoté. To druga biała odmiana Burgundii, przez lata spychana na margines, dziś wraca w wielkim stylu. Naturalnie wyższa kwasowość i niższy poziom alkoholu sprawiają, że wina z aligoté są idealne na lato.

Aligoté ma z chardonnay wiele wspólnych cech – cytrusy, zielone jabłko i mineralność. Przy dojrzewaniu w beczkach zyskuje strukturę i kremowość, choć zawsze pozostaje bardziej surowe niż typowe chardonnay.

Aligoté najczęściej występuje w Burgundii, jego wysoka odporność na zimno sprawia, że zyskuje popularność również w Europie Wschodniej. Coraz częściej pojawia się także w Kalifornii, stanie Waszyngton i Australii.

Clairette

Clairette to odmiana rzadko występująca solo, najczęściej jest składnikiem blendów, ale nie ignoruj jej. Podobnie jak chardonnay, wykorzystywana jest zarówno do win spokojnych, jak i musujących .

Ten wszechstronny szczep daje wina o pełnym ciele, z nutami jabłek, grejpfruta i owoców pestkowych. Wersje musujące (Crémant de Die) są świetną i bardziej przystępną cenowo alternatywą dla szampana. Wersje wytrawne zaś to bardzo dobra opcja dla fanów beczkowego chardonnay, którzy szukają mniej oczywistych nut.

Carricante

Carricante to biała odmiana z Sycylii, uprawiana od wieków na stokach Etny. Dziś przeżywa renesans – i nic dziwnego. To wino potrafi być niezwykle świeże, cytrusowe i ostre jak brzytwa, ale z czasem nabiera powagi. Pojawia się krzemień, pestkowe owoce i złożoność typowa dla win z Chablis.

Gdy dojrzewa przez kilka lat, ujawnia styl przypominający białe burgundy z górnej półki. Idealne dla tych, którzy kochają mineralność i elegancję wina bez beczki.

Konrad Bukowski








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.