• Zapiekana kasza manna
2022-06-09

Pieczona kasza manna z „pijaną” śliwką

  • 4 porcje
  • 20 minut
  • 15 minut
  • ze śliwowicą

Oto pomysł na słodkie rozpoczęcie dnia. Zapiekana kasza manna ze śliwką w aromatycznej miodowej zalewie.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 2

    duże jajka

  • 800

    g jogurtu greckiego

  • 2

    szklanki kaszy manny

  • 0.5

    szklanki cukru pudru

  • 1

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 2

    łyżki płynnego miodu

  • 2

    łyżki śliwowicy

  • 4

    duże śliwki (np. renklody)

  • masło do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mieszając, dodawać jogurt, kaszę mannę oraz ekstrakt. Mieszać, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie gęste ciasto.
  2. Formę na tartę o średnicy ok. 19 cm (lub inne mniejsze naczynia żaroodporne) równomiernie posmarować masłem, po czym wypełnić przygotowaną masą.
  3. Śliwki opłukać, przeciąć na pół i usunąć pestki. Owoce obtoczyć w miodzie wymieszanym ze śliwowicą i ułożyć na masie, delikatnie je dociskając. Piec ok. 15 minut.
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.