• Pieczony łosoś w sosie pomarańczowym.
2022-06-01

Łosoś w sosie pomarańczowym z likierem

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • 15 minut
  • z likierem

Delikatne dzwonka łososia z piekarnika podane z aromatycznym sosem na bazie likieru pomarańczowego.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    dzwonka łososia (po ok. 200 g)

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 2

    łyżki likieru pomarańczowego

  • 1

    szalotka

  • 1.5

    pomarańczy

  • 2

    łyżeczki płynnego miodu

  • 0.5

    łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • sól, biały pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Łososia opłukać, osuszyć, po czym oprószyć solą oraz pieprzem i natrzeć 1 łyżką oliwy.
  2. 1/2 pomarańczy pokroić w półplasterki i ułożyć na łososiu. Przełożyć na blachę wyścieloną pergaminem i piec ok. 15 minut.
  3. Szalotkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. 1 pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć z niej sok, po czym połączyć z mąką ziemniaczaną.
  4. W rondelku rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć szalotkę. Dodać sok z pomarańczy, likier oraz płynny miód. Całość gotować, mieszając, ok. 1 minuty.
  5. Upieczonego łososia przełożyć na talerze i podawać z sosem pomarańczowym.
  • Jeśli chcesz, by danie było jeszcze bardziej rozgrzewające, do szalotki na patelni można wrzucić 1 drobno posiekaną papryczkę chili oraz kawałek startego imbiru, po czym całość razem smażyć.
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.