• Kurczak marynowany w bourbonie.
2022-06-18

Kąski kurczaka w amerykańskiej whiskey

  • 4 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • 30 minut
  • na bourbonie

Kurczak w bardzo amerykańskim stylu! Soczysty, aromatyczny i owinięty w plasterek boczku.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 500

    g piersi kurczaka

  • 300

    g wędzonego boczku w plastrach

  • skórka starta z 1 pomarańczy

  • sok z 1/2 pomarańczy

  • 40

    ml amerykańskiej whiskey

  • 20

    ml oliwy z oliwek

  • 1

    łyżeczka suszonych płatków cebuli

  • 1

    łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • 0.5

    łyżeczki czosnku granulowanego

  • 0.5

    łyżeczki pieprzu cayenne

  • 0.5

    łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i usunąć błonki. Piersi kurczaka pokroić w paski o długości ok. 10 cm.
  2. Oliwę oraz whisky przelać do miski. Dodać sok i skórkę z pomarańczy oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Do przygotowanej marynaty wrzucić kurczaka i dokładnie wymieszać, po czym przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC (grzałka góra-dół). Kurczaka wyjąć z marynaty, po czym każdy kawałek owinąć plasterkiem boczku i ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze. Piec ok. 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia włączyć termoobieg, by boczek się ładnie zrumienił.
Tagi bourbon
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.