2022-06-18
Kąski kurczaka w amerykańskiej whiskey
Kurczak w bardzo amerykańskim stylu! Soczysty, aromatyczny i owinięty w plasterek boczku.
SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
-
500
g piersi kurczaka
-
300
g wędzonego boczku w plastrach
-
skórka starta z 1 pomarańczy
-
sok z 1/2 pomarańczy
-
40
ml amerykańskiej whiskey
-
20
ml oliwy z oliwek
-
1
łyżeczka suszonych płatków cebuli
-
1
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-
0.5
łyżeczki czosnku granulowanego
-
0.5
łyżeczki pieprzu cayenne
-
0.5
łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i usunąć błonki. Piersi kurczaka pokroić w paski o długości ok. 10 cm.
- Oliwę oraz whisky przelać do miski. Dodać sok i skórkę z pomarańczy oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
- Do przygotowanej marynaty wrzucić kurczaka i dokładnie wymieszać, po czym przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC (grzałka góra-dół). Kurczaka wyjąć z marynaty, po czym każdy kawałek owinąć plasterkiem boczku i ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze. Piec ok. 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia włączyć termoobieg, by boczek się ładnie zrumienił.
KOMENTARZE